Wednesday, January 14, 2015

14.8. 2013

Joo-oh, sano. Maija-mummolla on alkanut viirata pahemman kerran. Yhtenä aamuna hoitsut oli löytäneet sen ulko-oven edestä lattialta makaamasta, sitten kun ambulanssimiehet oli tulleet niin oli ihmetellyt että kuinka hän on jaksanut kantaa sänkynsä tänne ovelle.

Ja eilen kun hoiturit oli menneet sinne niin Maija oli istunut sängyssä tyynyllä. Ja oli ehtinyt istua vähän muuallakin ja joka paikka oli tuhannen paskassa. Koko sänky, keittiön tuolit, matot, kaikki. Että onnea vaan, meinaan. En tiedä oliko luullut olevansa vessassa vai eikö vain ollut löytänyt sinne. Suolen toiminnan lisäksi Maija oli keittänyt perunoita, tai ainakin yrittänyt. Oli nimittäin ollut myöskin kattiloita ja perunoita pitkin poikin.

Juurihan se kävi keikan sairaalassa, mutta eipä ne olleet sen virtsatulehdusta saaneet paranemaan. Se on helkkarin vaarallinen vanhoille naisille, sen takia minun isomummo Annakin sekosi aikoinaan. Se ei kylläkään ollut yrittänyt keittää perunoita vaan kaurapuuroa. Siellä se oli hortoillut kämpässään pelkissä sukkahousuissa ja keittokomero täynnä kaurahiutaleita. Sitten sitä vietiinkin tukka putkella sieltä. Kun mentiin tsiigaamaan niin se makasi sairaalasängyssä seljällään ja olisi ollut kovasti lähdössä kahvinkeittoon. Sanottiin että älä nyt mene. Kyllä se vielä muutaman vuoden tuon episodin jälkeen eli mutta ei se oikein mitään elämää ollut. Hengissä olemista korkeintaan. Ikuisesti muistan kun se oli viimeistä iltaa kotona, se istui pöydän vieressä edessään kirjoituslehtiö johon se oli kirjoittanut testamentin. Sillä nätillä käsialallaan, kyllä siitä selvän sai.

Hemmetti tätä touhua. Maija on ollut aina niin skarppi vaikka onkin ollut fyysisesti sairas. Tähänkö se nyt loppui? Reetta kävi siellä viime viikolla ja sanoi että sen puhe oli ollut sekavaa ja puhelimessakin kuulostanut tosi oudolta. Hoitsut oli tuumanneet että onkohan sillä ollut jossain vaiheessa joku aivoverenkiertohäiriö tai pieni aivohalvaus joka olisi mennyt huomaamatta kun kunto oli muutenkin heikko sen diabeteksen takia, joka sillä juuri diagnosoitiin. Jos sellainen nyt on vielä ollut sen kroonisen virtsatulehduksen päälle niin voi sian paska.

No comments:

Post a Comment