Friday, January 9, 2015

4.8. 2013

No johan alkoi mukavasti tämäkin päivä. Kun avaat telkkarin niin saat sieltä teksti-TV:stä silmillesi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon (kok) näkemyksiä sosiaaliturvan uudistamisesta. Ministeri Risikon mielestä sosiaaliturvan tulisi olla vastikkeellista, sillä "yhteiskunta ei voi järjestää kaikkea".

Mitä helvettiä yhteiskunta sitten VOI järjestää? Tuntuu vähän siltä että tätä nykyä se ei enää voi järjestää yhtään mitään, paitsi verohelpotuksia rikkaille. Siihen resurssit kyllä riittävät mutta muuhun eivät.

Ja mitä on "vastikkeeton sosiaaliturva"? Siitä höpötetään nyt kovasti. Minun käsittääkseni se on samanlaista täysin sisällötöntä löpinää kuin "vahva peruskunta". Sitä kun toistellaan tarpeeksi kauan, niin luullaan että siitä tulee totta ja jonkun reppanan mielestä varmaan tuleekin. Jos menee vessassa peilin eteen ja sanoo kolme kertaa "Candyman" niin huppupäinen haamu ilmestyy, mutta jos menee eduskuntaan ja sanoo sata kertaa "vastikkeeton sosiaaliturva" niin mitähän sitten tapahtuu?

Luin Iltalehden sivuilta, että "Risikon mielestä sosiaaliturvan saajien työllistäjiä voisivat olla esimerkiksi kunnat, yritykset tai erilaiset työpajat". Avataanpas tätä ajatuskukkasta hiukan noin käytännön tasolla ja otetaan ekana ne kunnat. Eli lisää tehtäviä kunnille, niinkö? Tulee muuten kalliiksi. Ja minkään sortin lisäresursseja kunnille ei varmasti ole luvassa tämän tehtävän toteuttamiseen, vaan kaikki kaatuisi nykyisen väen niskaan ja ajaisi kunnat entistä ahtaammalle. Sossutko siellä sitten muiden töidensä ohella tyyräilisivät kurjimuksia tekemään jotain olemattomia puhdetöitä, vai? Ja vain sen takia, että hallitus saisi röyhistää kuopalle painunutta rintaansa ja sanoa, että nyt kun meillä on kuulkaa vastikkeellinen sosiaaliturva, niin joutuvat luuserit nöyrtymään ja tekemään mukamas töitä (muita työpaikkoja ei sitten olekaan, paitsi niille kahdellesadalle tuhannelle maahanmuuttajalle jotka samaisen Risikon mukaan tarvitaan Suomeen "työvoimapulaa" paikkaamaan). Sitäpaitsi kunnathan maksavat jo nyt puolet pitkäaikaistyöttömän työmarkkinatuesta - eivät siis pelkkää toimeentulotukea.

Ja sitten ne yritykset. Sitähän minä olen sanonut että porvarit eivät ole tyytyväisiä ennenkuin joka ikinen iikka raataa niiden firmoissa orjina joko näennäisellä palkalla tai sitten ilman mitään palkkaa. Mutta voisin kuvitella, etteivät yritykset siitä huolimatta ole kovin innostuneita tästä ajatuksesta. Eiväthän ne ota edes oppisopimusopiskelijoita. Millä ilveellä ne sitten ottaisivat huolehtiakseen joukon pitkäaikaistyöttömiä ja syrjäytyneitä ja juoppoja? Kuka helkkarin yrittäjä viitsisi ruveta paimentamaan tuollaista lastentarhaa?

Entäs työpajat? Niistähän puhutaan aina kovasti. Työpaja sitä, työpaja tätä, kyllä työpaja hoitaa. Kun kaikki muu on sanottu, hihasta vedetään työpaja. Ei siinä mitään, monet työpajat varmasti tekevät ihan hienoa duunia mm. nuorten parissa. Mutta tällaiset aikuisten työpajat ovat ihan haistappaskan hommaa, kyllä minä sen tiedän. Olen joskus hakenut yhteen sellaiseen töihinkin! Siellä olisi sitten saanut olla samoin kuin asiakkaatkin, eli istua ja haukotella ja olla tekevinään jotakin ja työnantaja olisi ollut maksavinaan palkkaa. Onneksi tajusin ajoissa perääntyä tuostakin allikosta.

Risikon höpinöistä on siis pääteltävä, että hänen mielestään sen takaaminen että kukaan ei kuole esim. nälkään, ei ole yhteiskunnan tehtävä. Minä taasen sanon ihan tässä ja nyt, että hohhoijaa hoijakkaa ja vittukin vielä. Minä siedän kyllä ahneuden ja sydämettömyyden, sehän on stanssattu jokaisen ihmisolennon geenikarttaan oikein syvälle, mutta tyhmyyttä en ole milloinkaan oppinut sietämään.

Ja tuommoinen hölinä on pahemman luokan tyhmyyttä. Kuvitteleeko tämä Risikko, että kun hän heilauttaa sitä maagista taikasauvaansa, kaikki järjestyy jollain ihmeen konstilla ja kunnat ja yritykset ja työpajat ottavat avosylin vastaan kaikki toimeentulotuella olijat? Ja entäs ne (me) toimeentulotuella olijat itse? Ottavatko ne itseään niskasta kiinni ja ryhdistäytyvät ja menevät reippaina töihin? Kaikki ne, jotka ovat pikemminkin työkyvyttömyyseläkkeen tai kuntoutustuen kuin toimeentulotuen tarpeessa parantuvat kuin itse Jeesus olisi heidät siunannut, alkoholistit lopettavat ryyppäämisen, ahdistuneet ameebat reipastuvat tuosta vain ja epäsosiaaliset ja pikkukriminaalit löytävät sydämestään aivan tuoreen yhteishengen ja vastuullisuuden?

Hah haa! Tuskinpa. Jos tuommoinen systeemi pistetään voimaan, niin toimeentulotuen hakijoiden määrä kyllä putoaa - ja sehän on tietysti se perimmäinen tarkoituskin. Kun ihmiset jättävät hakematta tukea, saadaan paukutella henkseleitä ja sanoa että hienosti toimii tämä systeemi, katsokaa vaikka tilastoista. Ja silti ne samat tyypit mätänevät siellä himassaan entistä kurjempina ja köyhempinä. Ja kun köyhyys ja toivottomuus kasvaa, mielenterveys- ja päihdeongelmat lisääntyvät. Niitä on Suomessa ilmeisesti aivan liian vähän, koska pitäisi saada lisää! Samoin rikollisuus kasvaisi aivan takuulla. Minusta olisi noin äkkipäätä ajateltuna parempi että kurjimus saa fyrkan sossusta kuin mummojen ryöstämisestä, mutta ministeri Risikko on nähtävästi toista mieltä.


No comments:

Post a Comment