Tuesday, February 3, 2015

1.9. 2013

Herätessä oli kehno olo eikä fiilis ole vieläkään mitenkään loistava. Se saattaa johtua viime yönä syödyistä suolapähkinöistä ja Lakrisaleista, tai sitten siitä että heti kun tajuntani heräsi horroksesta se alkoi pyörittää raha- ja sossuasioita mieleni silmän edessä sellaisella tahdilla että vähemmästäkin tulee merisairaaksi.

Nythän sossuun eivät tosiaankaan enää kelpaa verkkopankista tulostetut tilitapahtumat, vaan pitää tulostaa tiliote. Ja jotta sen voi saada, on odotettava vähintään kaksi (2) pankkipäivää jokaisen kuun alusta. Nyt on kuun ensimmäinen päivä ja sunnuntai, joten tällä tiedolla saan sen tiliotteen sieltä keskiviikkona joka on neljäs päivä. Okei, tiliote printataan ja viedään sossuun muun paperinivaskan kanssa. Sitten niitä hakemuksia ja lappuja pyöritellään siellä maksimissaan se seitsemän arkipäivää, joka tarkoittaa sitä että toimeentulotuen voipi myöhimmillään saada siinä kuun puolivälin tienoilla.

Jep. Eipä siinä mitään, mutta vuokranmaksupäivä nyt sattuu olemaan kuun viidentenä. Ja sähkölaskun eräpäivä sijoittuu useimmiten myös kuun alkuun ja kuinka ollakaan, sähkölasku tuli tietenkin viime kuussa silleen että eräpäivä oli 3.9. Se tarkoittaa yhteensä melkein 515 euron arvoisen pääoman poistumaa.

Onneksi sattuu olemaan niin, että saan työmarkkinatuen juuri tuon sähkölaskun eräpäivänä. Jos saisin sen vasta esimerkiksi 6.9 tai myöhemmin, pystyisin kyllä juuri maksamaan sen sähkölaskun mutta vuokraa en pystyisi maksamaan ajallaan.

No, jos oikein tiukoille olisi mennyt, olisin voinut käydä pankissa pyytämässä ystävällistä pankkitätiä tulostamaan minulle tilitapahtumat ja hakea sitten toimeentulotukea jo aikaisemmin niillä aseistautuneena. Pankin tulostamat tilitapahtumat nimittäin kyllä kelpaavat sossuun, mutta asiakkaan tulostamat eivät... Eli käytännössä minun olisi pitänyt hypätä tästä autoon, ajaa Riksuun, mennä Nordean konttoriin, jonottaa siellä ja pyytää tulostamaan ne tilitapahtumat. Se olisi vielä käynyt helposti koska minulla nyt sattuu olemaan se auto eikä tästä ole kuin 15 kilometriä matkaa. Mutta entäpä jos minulla ei olisi sitä autoa ja matkaa olisikin saman verran? Tai vaikka 40 kilometriä?

Luin eilen Iltalehdestä kuinka eräs toimeentulotukea saava naisihminen oli joutunut helvetilliseen sotkuun haettuaan sairaslomaa. Sitten oli pitänyt hakea asumistuet uusiksi ja kaikki oli mennyt päin hemmettiä... Johan minuunkin otettiin sossusta yhteyttä ja patisteltiin hakemaan sairaslomaa. Tietysti patisteltiin, kun minä tulen kunnalle kalliiksi! Mutta minäpä en sitä hae, koska en halua joutua minkäänlaiseen sotkuun enkä hakea mitään tukia uusiksi.

Ja olisihan se nyt aika huvittavaa muutenkin. Käytännössähän tilanne olisi se että sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta sanoo että sinun on pysyttävä työnhakijana etkä sinä mitään kuntoutustukea saa, kun olet niin saatanan terve. Ja sitten sossu sanoo ettet sinä voi olla työnhakijana ja toimeentulotuella kun sinä olet niin saatanan sairas!


No comments:

Post a Comment