Thursday, October 23, 2014

29.1. 2013

Kävin Kelassa. Istuskelin siinä odottamassa, olo ei ollut mitenkään miellyttävä eikä sitä suinkaan parantanut se että odotustilassa oli radio päällä. Kanava oli Voice (hyi hitto) ja sieltä tuli mm. Nickelbackia (hyi hemmetti) ja PMMP:tä (hyi saatana). Pitääkö odottajaparkoja vielä kiduttaakin mokomalla äänisaasteella?

Väkersin aikani kuluksi jonotusnumerolapusta (nro 50) paperilennokkia ja sitten kun se oli valmis, leikin sillä päästellen samalla suihkumoottoriääniä. Jahka pääsin muovikopperoon Kelan tädin puheille, löin paperit tiskiin ja sanoin että tuossa on rakkauskirje sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnalle. Mikäs siinä sitten, homma oli pian selvä ja pääsin lähtemään kotiin.

Tuli mieleeni että voisin joskus piruuttani mennä Kelaan, apteekkiin, pankkiin tai johonkin muuhun mestaan missä on jonotusnumerosysteemi. Sitten tekisin taas lapusta paperilentsikan ja kun vuoroni tulisi, heittäisin sen virkailijaa kohti ja lähtisin juoksemaan karkuun huutaen "luojan tähden paetkaa, lentokone putosi juuri, äkkiä nyt ennen kuin kerosiini syttyy"!

Ajella pätkyttelin himaan John Mayallia sekä Bluesbreakerseja kuunnellen (niin sain viimeisetkin iljettävät PMMP:n rippeet pois korvakäytävistäni ja muista kuuloelimistäni), ja postilaatikossa odotti taas kerran oikein helvetin mukava yllätys. Se oli tietysti ihan oikeasti mukavaa että toimeentulotukihakemus oli käsitelty pikavauhtia, mutta päätöksen seurana ollut paperinivaska ei paljoa naurattanut.

On nimittäin niin, että kunta kuulemma uudistaa toimeentulotukilomakkeet ja hakemukset ja muut systeemit, ja nyt jokainen asiakas joutuu täyttämään sen ns. ensimmäisen hakemuksen, joka on pitkä kuin nälkävuosi ja vielä Kelan lomakkeitakin masentavampi. Kirjeessä sanottiin niinikään, että tällä hakemuksella myös "kartoitetaan asiakkaan nykytilanne".

Sanonpahan vaan että jos halutaan kartoittaa asiakkaan nykytilanne, niin siihen olisi parempiakin keinoja kuin se että lähettää lannistavan paperinivaskan. Voisi esimerkiksi vaikka pyytää asiakkaan käymään siellä sossussa ihan henkilökohtaisesti! Mutta tietysti jos asiakkaan nykytilanteen kartoittamiseen riittää se että tiedetään paljonko (tai pikemminkin kuinka vähän) sillä on rahaa ja mistä se tulee, niin se on sitten asia erikseen. Ja nähtävästi se riittää.

Minulla on se nivaska tässä vieressäni. Lista hakemuksessa vaadittavista tositteista on suurinpiirtein King Kongin reisiluun pituinen, kirjoitanpa tähän ne jotka koskevat minua: Verotuspäätös, tiliotteet kahdelta viimeiseltä kuukaudelta, päätös ja tositteet työttömyysturvasta, päätös ja tositteet asumistuesta, tosite työnhakijana olosta, viimeisin työtodistus, vuokrasopimus, kuitti maksetusta vuokrasta, auton rekisteriote.

No niin, sitten aletaan purkamaan. Verotuspäätös on juuri ollut sossussa nähtävänä. Haluavatkohan ne nähdä sen uudestaan? Samalta se näyttää kuin viimeksikin.

Tiliotteet pitää toimittaa muutenkin, joten siinä ei ole mitään outoa. Mutta riittääköhän kaksi kuukautta nyt varmasti? Entäpä jos veisin tiliotteet kahdelta VUODELTA? Niistä näkisi että toimeentulotukea on saatu koko ajan, lukuunottamatta sitä edelliskuukautta jolloin minulla oli mahtavat tulot jotka muualla kuin sossussa tunnetaan nimellä "veronpalautus".

Päätös työttömyysturvasta? Siis se alkuperäinen päätös jostain vuodelta 2008 tai 2009? Missähän se on? Eikö sen nyt näe tiliotteesta että tyyppi saa työmarkkinatukea ja vieläpä sen määränkin - joka muuten on aina ja kaikilla sama?

Päätös asumistuesta? Sama juttu kuin työttömyysturvan kanssa. Siellä se on tiliotteessa, hemmetti. Ja tuskin sitäkään saa ellei siitä ole joskus tehty päätöstä.

Tosite työnhakijana olosta? Mikä helkkarin tosite? Joku työnhakusuunnitelmako? Enhän minä ole edes käynyt työkkärissä varmaan vuoteen. Eikö se nyt ole tosite työnhakijana olosta, että saa työmarkkinatukea? Eihän sitä muuten makseta.

Viimeisin työtodistus... Joo, sehän onkin vuodelta 2005. Sen muuten saattaisi jopa löytää jostakin. Varmaan onkin todella relevantti maaliskuuksi 2013 haettavan toimeentulotuen kannalta.

Vuokrasopimus. No, sen saa kunnalta jos on tarvis. Kunta sattuu nimittäin olemaan minun vuokranantajani.

Kuitti maksetusta vuokrasta? Kuka hitto ylipäätään saa enää nykyään jonkin erillisen vuokrakuitin? Eihän sellaisia ole olemassakaan. Maksettu vuokrakin näkyy siinä tiliotteessa. Mutta jos kunta haluaa, niin kunta varmaan tarkistaa onko asiakas maksanut vuokran siitä kunnalta vuokraamastaan asunnosta samalla kun etsii sitä vuokrasopimusta sieltä kunnan arkistoista.

Auton rekisteriote, tai kopio siitä. Joo-oh. Hittoako minun autoni sossulle kuuluu? Tai kenenkään muunkaan auto? Millaisella autolla toimeentulotuen hakija saa ajaa? Tuo vuoden 2001 Renault Megane on varmasti ihan OK, mutta jos olisin vielä työelämässä ollessani ostanut vaikka Jaguarin, niin saisinko ajaa sillä? Vai pitäisikö minun myydä Jaguar ja ostaa Peukeotti tilalle? Jos sossu käskisi minua myymään autoni, katsottaisiinko siitä saadut rahat tuloksi? Hah hah haa!

No niin, siinä ne olivat. Syntymätodistusta ei sentään kysytty, tai muuta tositetta siitä että henkilö on ylipäätään olemassa eikä ole jättänyt syntymättä tai kuollut. Voin minä silti sellaisenkin toimittaa jos niin halutaan.

On pakko myöntää että tuon paperinipun ilmestyminen sai minut suorastaan raivoihini ja hyppimään seinille. Olen helvetti soikoon ollut jo neljä vuotta yhtäjaksoisesti toimeentulotuella, ja nyt ruvetaan tenttaamaan jotakin vuokrasopimuksia ja rekisteriotteita! Jumalauta miten nöyryyttävää. Olen nykyisin yrittänyt olla häiritsemättä Reettaa omilla asioillani, se on tehnyt minun puolestani niin paljon, mutta nyt oli ihan pakko soittaa sille kun alkoi tuntua siltä että pääni räjähtää kappaleiksi ellen saa puhua sen kanssa. Soitin sitten ja se vähän selvitteli asioita, ei noita kaikkia lappuja sentään tarvita ja sossussakin kuulemma ollaan valmiita käyttämään maalaisjärkeä, vaikkei sitä tuosta vaatimusten litaniasta voikaan päätellä.

Semmoinen yllätys se oli. Niinpä vain minäkin poukkoilin pitkin seiniä vaikka minulla on sentään sosiaalialan koulutus ja apuna henkilö joka on toiminut sosiaalialalla suurinpiirtein 30 vuotta. Mutta mitä tekevät ne onnettomat, joilla ei ole sosiaalialan koulutusta eikä ketään auttajaa ja joilla ei ole kykyä tai jaksamista? Miten ne suoriutuvat tuon lapun täyttämisestä ja kaikkien tositteiden hankkimisesta? Eihän kaikilla ole nettiäkään, etenkään millään asunnottomilla tai pultsariasteelle vajonneilla. Menevätkö ne nyt Riihimäelle pankkiin hakemaan maksullisia tiliotteita ja alkavatko ne muka metsästää jotain vuokrakuitteja jostain luoja ties mistä?

Ei helvetissä, sanon minä. Monikohan onneton kurjaliston edustaja lannistuu niin että jättää koko tuen hakematta, vaikka siihen olisi lain mukaan oikeus? Moniko masentuu ja lamaantuu entisestään - tai päinvastoin ilmaantuu kunnanvirastolle raivoamaan? Moniko ratkeaa ryyppäämään? Päätyykö joku peräti epätoivoiseen henkilökohtaiseen ratkaisuun?

Minä muistan joskus kuulleeni urbaanilegendan laista, jonka mukaan asiakkaalta ei saisi pyytää sellaisia tositteita, jotka viranomaisella on mahdollisuus hankkia itse. Asiakasta ei myöskään saisi pyytää toimittamaan samoja tietoja yhä uudelleen ja uudelleen. Nuo seikat eivät tässä toteudu, mutta toisaalta se ei ole mitään uutta. Montakohan kertaa olen mahtanut toimittaa sossuun esimerkiksi sen saman fluvoksamiinireseptin? Pikaisen laskutoimituksen perusteella ainakin 16 kertaa.

Kelahan on varsinainen maailmanmestari ja olympiavoittaja tuossa tositteiden vaatimisessa. Perinteisesti Kelalle on aina pitänyt selvittää mitä tukia tai etuuksia se itse on myöntänyt tai mitä siltä on haettu, joskin on pakko rehdisti myöntää että viime aikoina sen ote on alkanut hiukan lipsua.

No niin, tässähän on mennyt mukavasti suurinpiirtein viisi tuntia tätä ihmetellessä. Söin minä sentään välillä ja sitten käväistiin Pitkon kanssa pikaisesti ulkona heittelemässä lumipalloja. Toinen meistä väänsi myös kääkyn pesuhuoneen ikkunan alle, mutta enpähän kerro kumpi.


No comments:

Post a Comment