Monday, October 20, 2014

17.1. 2013

Komia keli tänään. On kylläkin pirun kylmä, mutta eipä tuule ja aurinko paistaa. Tapasin postinhakureissulla naapurin isännän ja yhteistuumin tultiin siihen johtopäätökseen, että lämmittäähän se aurinko jo hiukan joten aletaan olla voiton puolella. Sekään ei ole mikään talvifani...

Toivottavasti tulisi hieno kevät ja sopivan lämmin kesä. Viime kesä oli aika persiistä, mutta sitä nyt eivät olisi ilmatkaan onnistuneet pelastamaan kun rakennushommat pilasivat koko hela hoidon. On vaikea nauttia ulkoilusta ja omasta rauhasta, kun koko piha on kaivettu ylösalaisin ja siinä on puolentoista metrin syvyisiä monttuja, hiekkakasoja, lippusiimoja ja anakondan mittaisia putkia, ja kaivinkoneet jurraavat ja raksamiehiä sinkoilee sinne tänne.

Tänään oli myös se ilon päivä kun sai lähettää Kelaan ilmoituksen työttömyysajasta. Jeeah, sinne se meni niin että mela vilahti! Rahatilanne onkin jo ollut hivenen huolestuttava, mutta maanantaina on luvassa 512 euron verran helpotusta. Sen pitääkin sitten riittää koko kuukauden, sillä asumistuki ja toimeentulotuki menevät melkein kokonaisuudessaan vuokraan. Yleensähän ne eivät edes yhteensä riitä siihen mutta tällä kertaa riittävät - siitä syystä että tässä kuussa on pitänyt maksaa sähkölasku ja lääkkeet, ja saan nyt niistä niinsanotusti rahat takaisin.

Tuo työmarkkinatuen verottaminen on kyllä... no, sanotaan näin leikkisästi että aika vinkeää touhua. Ja Paavo Arhinmäkihän aikoinaan selitti alahuuli täristen, kuinka "kaikkein heikoimmassa asemassa olevat" nyt saavat satasen kuussa lisää kun työmarkkinatukea korotettiin sadalla eurolla. Eivätpähän vain saaneet, sillä tuo korotus puolestaan vähensi toimeentulotukea. Valtiolta kyllä tuli satanen lisää, mutta toimeentulotuki nousi vain parinkymmenen euron verran. Ja minun laskuoppini mukaan 20 euroa on aika tarkkaan 80 euroa vähemmän kuin 100 euroa.

Niin, ellei sitten katsota sillä tavalla että toimeentulotukea saava olisi jollain tavalla paremmassa asemassa kuin se jolla ei ole siihen oikeutta. Kaipa Paavo Arhinmäki & Arkadianmäki Brass Band pystyy koko homman tuollaiseksikin vääntämään, vaikka minä muistan kuulleeni sellaisenkin lauseen että toimeentulotuki on viimesijainen etuus. Toisaalta voi veistellä taas kerran niinkin, että me köyhät ja persaukiset häviäjät olemme kaikkein parhaassa ja vahvimmassa asemassa, kun ultraporvaritkin aina vain ovat kateellisia siitä kuinka paljon me yhteiskunnalta saamme! Voi porvariparkaa, kyllä kateuden kanssa on kauhea elää.

Mutta se hyvä puolihan tuossa työmarkkinatuen verottamisessa on, että saapahan sanoa maksavansa veroja! Jeaah! Verojen maksamisellahan kaikki ovat aina niin kovasti kehuskelemassa, sen minkä verojen kiertämiseltä ehtivät.

No comments:

Post a Comment