Monday, October 27, 2014

15.2. 2013

Joo-oh, tuossa muutama päivä sitten Iltalehden sivuilla luki siperiankissan kokoisin kirjaimin "onko tämä oireyhtymä kouluampumisten taustalla"? Siinä ei paljoa tarvinnut keskenään arpoa, että mistähän oireyhtymästä mahtaa olla kysymys. Ja Helsingin Sanomissa, tuossa Suomen Tasavallan ikiomassa Pravdassa joka on alati erehtymätön ja rehti ja kunnianarvoisa, oli ollut enemmänkin juttua. Itse juttujen sisältö on kuitenkin tyystin toisarvoista mikäli jo otsikointi on tuota luokkaa.

Tämä herättää tietenkin monenlaisia ajatuksia. Yksi ajatus on se että nykymaailmassahan homoja ei saa leimata tuollaisiksi eikä maahanmuuttajia tällaisiksi eikä naisia sellaisiksi, mutta Aspergerin syndroomasta kärsivät saa näköjään leimata kouluampujiksi ihan vapaasti, ilman että kukaan korvaansa lotkauttaa. Jos joku olisi kirjoittanut että "onko homous pedofilian taustalla", niin voi Ristuksen riemusaatto sentään mikä mekkala siitä olisi syntynyt! Koko Vihreä puolue olisi varmaan nielaissut kielensä silkasta järkytyksestä ja sateenkaarikansaa olisi putoillut kuin kärpäsiä pakkasyönä.

Toinen ajatus on se, että eikö se koulukiusaaminen yleensä ole siellä kouluampumisten taustalla. Mutta ilmeisesti ei ole, kun se kerran on Asperger! Jos Asperger-lasta tai -nuorta kiusataan koulussa ja sillä napsahtaa päässä, niin eihän se tietenkään siitä kiusaamisesta johdu vaan siitä että sillä on Asperger. Vai häh?

Se on muuten kumma kun kaikki höyryävät pää hiessä ja suu vaahdossa jostain rasismista ja suvaitsemattomuudesta ja äärioikeiston kirjastohyökkäyksistä, mutta sellainen asia kuin koulukiusaaminen sivuutetaan tyystin. Ihan kuin se olisi jokin luonnonvoima kuten hirmumyrsky tai Thaimaan tsunami, joka vain tulee ja menee eikä sille voi yhtään mitään, eikä tarvitsekaan voida. Siitä vain sanotaan, että "kiusaamiseen on ehdoton nollatoleranssi" ja sitten patsastellaan tyytyväisenä rinta kaarella, kun on otettu näin jämäkkä ja vastuullinen asenne ja annettu vahva viesti siitä että nyt on kuulkaas nollatoleranssi ja ongelma täten poissa päiväjärjestyksestä.

Onko koulukiusaaminen sen takia hyväksyttävää, että se kohdistuu lapsiin ja nuoriin joilla ei ole niin väliä? Vai siksi että tekijät ovat lapsia ja nuoria? Vai siksi että siitä puhuminen on niin noloa opettajille ja rehtoreille? Vai siksi että päättäjät ovat itse kiusaajamentaliteetilla varustettuja pikkusieluisia öykkäreitä?

Minä kyllä epäilen pääsyyn olevan siinä, että on HELPOMPI antaa kiusaajien kiusata. Sen kuin vain kääntää selkänsä, niin koko homma on poissa silmistä ja poissa mielestä. Koulukiusaamisella ei myöskään ole mitään POLIITTISTA merkitystä. Esim. homoihin ja maahanmuuttajiin kohdistuvasta suvaitsemattomuudesta alettiin mesoa vasta sitten, kun se voitiin vierittää poliittiseen eliittiin kuulumattomien Perussuomalaisten syyksi. Yhtäkkiä homoista ja maahanmuuttajista tuli kyseisen eliitin lempilapsia, mutta koulukiusattujen etua ei kukaan välitä ajaa. Ei niillä varmaan ole yhtäkään lobbaria tai etujärjestöä, ainakaan sellaista jolla olisi todellista vaikutusvaltaa.

Koulukiusaamisella on myös vaikea tehdä rahaa, toisin kuin esimerkiksi maahanmuuttajilla. Niiden ympärillähän pyörii jos jonkinlaista konsulttia ja projektia ja työryhmää ja julmettu määrä fyrkkaa, ja noista hommista kaikenmaailman wannabe-poliitikoille ja muille oman häntänsä nostelijoille siunaantuu oikein mukavasti näkyvyyttä ja julkisuutta. Ties vaikka pääsisi ihan telkkariin! Ja sitten eduskuntavaaliehdokkaaksi, kun on niin sydäntä lähellä tämä suvaitsevaisuden aate, snif.

No joo, nyt mennään jo vähän asiasta kolmanteen ja se pääpointti eli Asperger hukkuu tyystin näkyvistä. Mutta niin siinä tuppaa käymään silloin kun meikäläinen alkaa mesoa... Ei minulla ole mitään sitä vastaan että homojen ja maahanmuuttajien ja kaikkien muidenkin asiaa ajetaan, mutta minua ottaa pannuun sellainen mentaliteetti että jotkut saa leimata ja joitakin muita ei. Se on justiinsa sitä tekopyhyyttä jota minä en voi sietää.

Minähän olen kirjoitellut tästä jo aiemmin Sandy Hookin kouluampumista pohtiessani. Silloin muistaakseni kirjoitin, että ei se Asperger yksinään ketään tapa ja se ajatus pätee vieläkin.

Sellainen hauska sattumus muuten tapahtui tässä kirjoittaessani, että minulle soitettiin Tapiolasta. Luulin ensin että soitto koskisi sitä kuntoutustukihakemusta, mutta eipä koskenut. Naishenkilö linjan toisessa päässä sirkutti "kuule Jani kun me haluttais sinut meidän asiakkaaksi"! Minä vastasin siihen, että "tässä on nyt sattumoisin sellainen tilanne että mä lähetin just tällä viikolla sinne teille valituksen siitä kun olitte hylänneet mun kuntoutustukihakemukseni, ja tämä on kyllä ollu sellasta taistelua että mulla ei ole aikomustakaan ruveta teidän firmanne asiakkaaksi".

Muistaakseni silloin työkyvyttömyyseläkehakemusepisodin yhteydessä kävi aivan samoin. Se hylättiin, lähetin valituksen ja pian Tapiolasta soitettiin. Silloinkin luulin että kyse olisi siitä valituksesta, mutta eipä ollut. Onko niillä semmoinen politiikka, että soittavat kaikille valituksen lähettäneille ja pyytelevät asiakkaaksi? Jos on, niin jo on hemmetin omituista logiikkaa!

Niin, ellei kyse ole sitten siitä että Tapiolan asiakkaiden työkyvyttömyys- ja kuntoutustukihakemukset menevät helpommin läpi. Olisikin pitänyt kysyä siltä naiselta onko näin.

No comments:

Post a Comment